Trend zdravých potravin se projevuje i větším zájmem o konopí, které si tak postupně získává místo i jako ingredience studené kuchyně. Proč a jak využívat konopné produkty v tepelně neupravené stravě, si řekneme na následujících řádcích.
Proč používat konopné produkty
Konopí se může pochlubit velkou dávkou bílkovin, vlákniny, železa, draslíku, hořčíku, vápníku, vitamínů A, D a E a omega 3-6-9 nenasycených mastných kyselin. Například čerstvé CBD květy obsahují kanabinoidní kyseliny jako THCA nebo CBDA, které působí jako antioxidanty. Dalším benefitem užívání jsou také protizánětlivé účinky a prevence proti neurodegenerativním nemocem.
Využití konkrétních konopných produktů
Konopné semínko
Konopné semínko se používá buď neloupané, nebo loupané. Semínko má tuhou slupku, proto se jeho neloupaná verze používá spíše do jídla, kde do určité míry změkne (například do jogurtu). Loupaná konopná semínka se těší větší oblibě. Často se ve studené kuchyni přidávají například do pomazánky, pesta a do müsli. Výborná je rovněž libovolná kombinace opraženého konopného semínka spolu s dýňovým, slunečnicovým či sezamovým semínkem. Vzniklá směs skvěle doplňuje například zeleninové saláty nebo pečenou zeleninu či maso. Rozdrcené konopné semínko se často přidává také do smoothie.
Konopné mléko
Z konopných semínek se dá vyrobit jednoduše také konopné mléko, které je vhodné i pro osoby s alergií na sóju a ořechy nebo s intolerancí na laktózu. K jeho výrobě vám postačí 1 hrnek konopných semínek, 3 hrnky vody a případné sladidlo v podobě medu nebo rostlinného sirupu. Postup je následující: konopná semínka namočíme na 2-4 hodiny, poté je opláchneme, vložíme do mixéru a přidáme vodu a rozmixujeme do hladka. Výslednou tekutinu přecedíme, případně dochutíme, přelijeme do nádoby s víkem a dáme do ledničky.
Konopný protein
Konopný protein vzniká lisováním semen, při kterém se oddělí olej a vznikne mouka. Ta se potom zpracuje a separací vznikne bílkovinový prášek. Pro své všestranné schopnosti si ho oblíbili zejména vegani, sportovci a osoby dodržující dietu případně detoxikační kůru. Ve studené kuchyni znamenitě chutná v ovocném nebo zeleninovém smoothie, kaši, ovocném pyré nebo pomazánce. Konopný protein v kombinaci se sušeným ovocem, ořechy, tukem a eventuálně dalšími ingrediencemi tvoří skvělou kombinaci v domácích raw tyčinkách.
Konopný olej
Konopný olej se získává lisováním konopných semen a je bez obsahu kanabinoidů. Kvalitní konopný olej je za studena lisovaný a je nerafinovaný. Jeho chuť je jemně oříšková, s nádechem trávy a zemitými tóny. Konopný olej není vhodné vystavovat vysokým teplotám, protože by byla znehodnocena jeho chuť a došlo by ke ztrátě živin. Využití konopného oleje ve studené kuchyni je pestré: na zalití salátů, smícháním s těstovinami, na dipy a dresinky nebo i na výrobu domácí zmrzliny.
CBD olej
Podobně jako konopný olej lze do jídla po kapkách přidávat také CBD olej, který obsahuje kanabidiol. CBD olej by neměl projít varem, proto se hodí zejména pro přípravu studených pokrmů. Kromě již výše zmíněných jídel se výborně hodí na přípravu studených skleničkových dezertů nebo k dochucení čaje, kávy nebo mléčného nápoje.